Skladniki: 60 dag kiszonej kapusty, 2 duze cebule, lyzka masla, 2 lyzki oliwy, 2 czubate lyzeczki maki krupczatki, sol, 1 lyzeczka cukru (lepiej miodu), pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie: Kapuste lekko odcisnac, zalac w garnku wrzatkiem (poziom wody rowny z poziomem kapusty), wsypac lyzeczke soli, wrzucic listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 bardzo drobno posiekana cebule, cukier (miod) zagotowac. Gotowac powoli do miekkosci nie dolewajac wody. Odczerpac ok. pol szklanki wywaru kapuscianego, ostudzic. Na oliwie z maslem przesmazyc druga cebule do zrumienienia, wsypac make, zasmazyc na jasno zloty kolor. Zasmazke rozprowadzic ostudzonym wywarem, dodac do kapusty, zagotowac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac do mies lub (w Wigilie) do gotowanej fasoli. Smacznego
Kapusta zasmażana
Klasyczna polska kapusta zasmażana
Rozpoczęty przez
Jerzy
, 02-12-2005 18:45
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02-12-2005 - 18:45
Napisano 02-12-2005 - 19:45
a czy probowales dodac do kapusty kiedys smietane Jerzyku?
Napisano 02-12-2005 - 19:46
Jasne, jak robilem ja po wegiersku, ale wtedy jeszcze slodka papryke w proszku
Napisano 26-10-2006 - 13:43
Jureczku albo Meg... A jak ze smietana i ze slodka papryka, to zmienia / dorzuca sie cos jeszcze? I ile tej smietany dodac, i kiedy, pod koniec pewnie...?
RSVP ASAP
RSVP ASAP
Napisano 26-10-2006 - 13:58
Papryke slodka - dodaj do zasmazki po jej zdjeciu z ognia (przed mieszaniem z kapusta) - sporo, przynajmniej pol torebki i dobrze wymieszaj. Smietane(na powyzsza ilosc - 3 do 4 lyzek) dodaj na samym koncu do kapusty zasmazanej, wymieszaj i krotko zagotuj.
Napisano 26-10-2006 - 14:02
Jerzy napisał:
Papryke slodka - dodaj do zasmazki po jej zdjeciu z ognia (przed mieszaniem z kapusta)
Dziekuje za odpowiedz Jureczku