Skocz do zawartości

szybka sałatka z feta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 agnes

• Nowy
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 05-02-2006 - 22:56

Czasem trafia sie niespodziewani goscie  :roll:  
szybka sałatka

To jest moja sprawdzona szybka i pyszna sałatka ktora robie od wielu lat. Na wielu imprezach znikala ze stolu jako pierwsza :)

Sałatka agnes z feta i czosnkiem ;)

ser feta - ok 30 dag (kupuje niebieski z mlekovity 270g)
sw. czerwona papryka (wieksza)
sw. ogorek - (dlugi tak ok. 25cm)
puszka kukurydzy - (wieksza, np. Pudliszki)  

sos:
sos do sałatek paprykowo-ziolowy (knorr, winiary czy co tam se wolicie)
zabek czosnku  

do osaczonej kukurydzy dodajemy pokrojone w kostke warzywa i ser.

sos paprykowy robimy wg przepisu ALE TYLKO Z OLIWA! NIE DODAWAC WODY! dodac do tego rozgnieciony czosnek.  
powstaly sos  mieszamy z pozostalymi skladnikami, wstawiamy na 15 min do lodowki

niczym juz nie przyprawiamy!

I SMACZNEEEEGO !! MOWIE WAM PYCHA  Dołączona grafika  

szybkie sałatki

CZEKAM NA WASZE PRZEPISY ;) NAJLEPIEJ W WERSJI LIGHT, BOM NA DIECIE  8)

Reklama

• reklama
  • Grupa: Specjalna

Status Ostrzeżeń

Warning level: 0%

#2 Jerzy

• Nowy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3318 postów

Napisano 06-02-2006 - 14:21

Wogole warzywka z feta to je to! (patrz nieco nizej "Salatka z brokulow")

#3 Ankh

• Nowy
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 07-02-2006 - 19:24

Jadlam kiedys salatke z feta, gdzie byly chyba zmieszane wszystkie warzywa jakie ziemia wydala i tez byla dobra, ale jak dla mnie zbyt skomplikowana. Mam w lodowce fete, wiec moze sprobuje zrobic Twoja salatke z papryka. Ja zrobilam kiedys cos takiego z pomidorem pokrojonym w kostke, ogorkiem i salata i feta oczywiscie. Wszystko posolone, popieprzone i zamiast sosu byla oliwa. Nie bylo to dobre. Nie wiem dlaczego.  :D Moze dlatago, ze jestem totalnym beztalenciem kulinarnym, albo dlatego, ze ta oliwa wszystko zepsula i nalezalo tam jeszcze jakis sos dorzucic.
A salatka z brokulow brzmi apetycznie i ma malo skladnikow. Moze sprobuje zrobic taka zkalafiorem, bo mam akurat  w lodowce. Generalnie im salatka ma mniej skladnikow tym jest lepsza.

#4 Vernita

• Nowy
  • PipPip
  • 152 postów

Napisano 07-02-2006 - 19:41

A grecka?
Nie wiem, jaki jest oryginalny przepis, moj wyglada tak:
kapusta pekinska, feta (ja wole ta tlustsza ;) ), pomidor, papryka czerwona, oliwki (ja lubie zielone, ale moga byc i zielone i czarne), cebulka (ja lubie czerwona :) ), sos vinegret (ale lubie czasem z czosnkowym zrobic).
To chyba wszystko...
Wymieszac i zjesc :D  - pyszna salatka i szybka

Aha. Nie wiem, czy mozna to pod salatki podpiac, ale robie sobie czasem takie cos (tez greckie):
pomidory i ser mozarella pokroic w plastry, poprzekladac na zmiane na talerzu (w kolku: pomidor - ser - pomidor - ser...), polac sosem vinegret i posypac swiezymi listakmi bazylii (bardzo wazny skladnik!)
To jest dopiero rewelacja...

#5 agnes

• Nowy
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 07-02-2006 - 20:29

Ankh a moze to byla wina soli ? Feta jest wystarczajaco slony :)  
Sprobuj zrobic te co napisalam :) jezeli lubisz fete i czosnek napewno Ci posmakuje ;)

Vernita uwielbiam salatke mozarelle z pomidorami, czesem poloze tylko plaster sera na pomidora i troszke zapieke w piekarniku mniaaaaam

#6 Currara

• Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 886 postów

Napisano 16-07-2010 - 16:19

mała kapusta pekińska
     ser feta
     2 pomidory
     papryka
     puszka kukurydzy
     3 jajka
     majonez mały
     łyżka musztardy
     kilka łyżek śmietany
     sól i pieprz
Kapuste poszatkowac, reszte pokroic w kostke wymieszac, dodac majonez, musztarde, smietane, schlodzic.

200 g ser Feta

2 szt pomidorów

1 szt ogórka

1 szt papryki czerwonej

1 szt papryki zielonej

1 szt czerwonej cebuli

2 łyżki oliwy

sok z cytryny - kilka kropel

oregano - szczypta

Umyte warzywa pokroiś w paski i plasterki. Ułożyć w salaterce. Ser pokroić w kostkę ( ok 2cm), wyłożyć na warzywach. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, polać sałatkę. Posypać oregano.

1 świeży ogórek
     2-3 pomidory
     1 średnia cebula
     1 zielona papryka
     6 łyżek oliwy
     2 łyżki octu winnego
     1/2 łyżeczki
      soli
     pieprz
     czarne oliwki z puszki
     rzodkiewki
     ser feta

Ogórek i rzodkiewki umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę
obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem
. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem
i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem. Podawać jako przystawkę z białym pieczywem.

2 papryki (najlepiej czerowna i zielona - żeby było kolorowo)
3 pomidory
duża cebula (może być czerwona)
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
kilka niewielkich ogórków kiszonych
ser FETA
sól i pieprz

Papryki, pomidory, ogórki i fetę kroimy w kostkę (byle nie za małą). Kukurydze i fasolke odsączamy z wody z puszki. Cebulę kroimy na piórka. Teraz na większy półmisek nakładamy warstwami składniki (warstwami lepiej, żeby później nie trzeba mieszać sałatki, bo feta się "rozciapie" i nie będzie to już tak efektownie wyglądać). Każdą wasrtwę warzyw doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu nie żałować, bo to ma być taka ostrzejsza sałatka).
Na wierzchu można przystoić kawałkiem cytryny lub pietruszki.

ogórek zielony,
feta,
uduszona, przyprawiona pierś z kurczaka
W/w składniki kroimy w dużą kostkę, dodajemy kilka czarnych oliwek, koperek
i delikatnie mieszamy.

ser feta
1 główka sałaty
1 pęczek szczypiorku
3 łodygi selera naciowego
5 pieczarek
5 rzodkiewek
1 czerwona papryka
1 ogórek
1 czerwona cykoria
20 pomidorków koktajlowych
sos sałatkowy  francuski

Sałatę opłukać, porozrywać na małe kawałki, umieścić w dużej misce.Szczypiorek, seler, rzodkiewki, pieczarki, paprykę, ogórek i cykorię pokroić w grubą kostkę.Dodać do sałaty. Na końcu dodać ser feta pokrojony w kostkę i pomidorki.Całość delikatnie wymieszać i podać po upływie 10 minut od przygotowania.

35 dag makaronu świderki
10 dag fety
około 15 czarnych oliwek
cytryna
skórka starta z pomarańczy
4 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
bazylia
nasiona kopru włoskiego

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, ostudzony przerzucić do miski, polać łyżką oleju, wymieszać z solą i pieprzem.
Fetę wymieszać z łyżką soku z cytryny, startą skórką ze sparzonych wrzątkiem cytrusów i odstawić na kilka minut.
Nasiona kopru wymieszać z resztą oleju i sokiem z cytryny (nie wciskać od razu całego soku z cytryny, jeśli będzie go za mało, dodać później do makaronu). Doprawić solą i pieprzem.
Makaron połączyć z fetą i oliwkami, polać sosem z oleju i kopru, wymieszać, posypać bazylią i resztą skórki z cytrusów.

Sałata lodowa
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka (czerwona lub żółta)
oliwki
Ser feta
sos:
oliwa z oliwek (3 łyżki), sok z 1/4 cytryny, odrobina wegety i octu balsamicznego, łyżka wody

Skladniki pokroic, dodac sos, schlodzic i zajadac  :icon_mrgreen:

Użytkownik Currara edytował ten post 16-07-2010 - 16:26

#7 misio

• Nowy
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 12-03-2011 - 17:33

Witam
Ja jeszcze dodaję wszystko co mam z warzyw, np kap.pekińska, pomidor, drobno pokrojona cebulka( pół) Są małokaloryczne, a zdrowe, więc dlaczego nie.

#8 oliviaa

• Forumowicz
  • PipPip
  • 55 postów

Napisano 06-04-2011 - 11:08

Ja uwielbiam sałatki z fetą, ma taki specyficzny smak. Grecką i z brokułami uwielbiam