Hej!
Znowu chcialem rzucic temat, na ktory nie mam ostatecznej odpowiedzi.
Wybucha bomba atomowa. Czlowiek zostaje mocno napromieniwany. Zewnetrzne objawy sa rozne. Pomijam te, w ktorych nic po nim nie zostaje. Mysle bardziej o zmianach skornych.
Co sie dzieje w komorce na poziomie atomowym? Dlaczego skora zmienia swoja strukture? Czy pod wplywem promieniowania zmieniaja sie atomowe skladowe naszego organizmu? Atom otrzymuje dodatkowa energie i np. staje sie atomem innego pierwiastka?
Czy problem ten musimy potraktowac mniej ziarniscie i rozpatrywac go na poziomie czateczkowym?
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Co sie dzieje z cialem po mocnym napromieniowaniu?
Napisano 05-03-2008 - 17:01
Nie mam za duzej wiedzy (jestem dopiero w 3 gim.) ale postaram sie odpowiedziec... Moim zdaniem promieniowanie powoduje zmiany punktowe w kodzie DNA i RNA co powoduje zmiane w produkcji bialek.... I dalej to leci jak lawina... Zalezy jeszcze jaka bedzie zmiana.... Jak zle to prosze poprawic ^^
Napisano 15-09-2009 - 11:27
Dokładnie, zmienia się struktura dna, rna i innych cząsteczek. Dodatkowo, promieniotwórcze cząsteczki pozostające w organizmie nadal rozpadają się emitując energię (czy to promieniowanie elektromagnetyczne, czy cząstki materii). To powoduje dalsze uszkodzenia oraz "błędy" w reakcjach prawidłowych cząsteczek.
Napisano 15-09-2009 - 15:20
Cytat
Atom otrzymuje dodatkowa energie i np. staje sie atomem innego pierwiastka?
Umarłam.
Jak Ci dwie osoby wcześniej podpowiedziały ma to związek z uszkodzeniem DNA i aparatu syntezy białek
Cytat
PROMIENIOWANIE JONIZUJĄCE – promieniowanie mające zdolność przekształcania atomów w jony. Działa mutagennie, powodując powstawanie uszkodzeń w DNA w wyniku bezpośredniego niszczenia cząsteczek kwasów nukleinowych oraz produkcji wolnych rodników. Komórki rozpoznają uszkodzenia materiału genetycznego i zatrzymują cykl komórkowy i starają się usnąć zanieczyszczenia przed przystąpieniem do dalszych podziałów. Stanowi to ochronę przed powstaniem komórek nowotworowych. Większe dawki promieniowania jonizującego mogą zabić komórkę niszcząc jej białka i fosfolipidy błon plazmatycznych.
Komórki żywych tkanek są złożone ze skomplikowanych cząsteczek zanurzonych w roztworze wodnym z dużą liczbą jonów. Gdy do tej zawiłej mieszaniny docierają promienie Röntgena lub promienie jądrowe, wtedy w tej uporządkowanej strukturze pojawia się chaos na poziomie atomowym. Każdy rodzaj promieniowania powoduje zmiany struktury pewnych cząsteczek lub ich zerwanie, w wyniku czego powstają nowe cząsteczki, które mogą być szkodliwe dla procesów życiowych.
Jeśli promieniowanie nie jest zbyt silne, to komórki są w stanie regenerować uszkodzone cząsteczki. Komórka może nawet przetrwać dawkę śmiertelną, jeśli była ona rozciągnięta w czasie na tyle, że możliwe było naprawienie szkód na bieżąco. Gdy promieniowanie zabije komórkę, wówczas jest ona zamieniona na nową. Wyjątek stanowią komórki nerwowe, które są nieodnawialne. Komórka może przeżyć również wtedy, gdy ma uszkodzoną cząsteczkę DNA. Uszkodzona informacja genetyczna jest następnie przekazywana komórkom potomnym i w ten sposób zmutowana komórka jest powielana.. Proces ten może być nieszkodliwy. Gdy jednak jest na odwrót, wtedy nowe komórki nie będą funkcjonować normalnie. Do rzadkości należą przypadki, gdy uszkodzenie genetyczne zostaje naprawione. Zmiany tego rodzaju mogą być jedną z przyczyn powstania nowotworu, który rozwija się w tkance znacznie później.
Komórki żywych tkanek są złożone ze skomplikowanych cząsteczek zanurzonych w roztworze wodnym z dużą liczbą jonów. Gdy do tej zawiłej mieszaniny docierają promienie Röntgena lub promienie jądrowe, wtedy w tej uporządkowanej strukturze pojawia się chaos na poziomie atomowym. Każdy rodzaj promieniowania powoduje zmiany struktury pewnych cząsteczek lub ich zerwanie, w wyniku czego powstają nowe cząsteczki, które mogą być szkodliwe dla procesów życiowych.
Jeśli promieniowanie nie jest zbyt silne, to komórki są w stanie regenerować uszkodzone cząsteczki. Komórka może nawet przetrwać dawkę śmiertelną, jeśli była ona rozciągnięta w czasie na tyle, że możliwe było naprawienie szkód na bieżąco. Gdy promieniowanie zabije komórkę, wówczas jest ona zamieniona na nową. Wyjątek stanowią komórki nerwowe, które są nieodnawialne. Komórka może przeżyć również wtedy, gdy ma uszkodzoną cząsteczkę DNA. Uszkodzona informacja genetyczna jest następnie przekazywana komórkom potomnym i w ten sposób zmutowana komórka jest powielana.. Proces ten może być nieszkodliwy. Gdy jednak jest na odwrót, wtedy nowe komórki nie będą funkcjonować normalnie. Do rzadkości należą przypadki, gdy uszkodzenie genetyczne zostaje naprawione. Zmiany tego rodzaju mogą być jedną z przyczyn powstania nowotworu, który rozwija się w tkance znacznie później.
Napisano 15-09-2009 - 23:10
Tak BTW to słyszałam o fuzji termojądrowej atomów wodoru w cząsteczkę helu za pomocą światła laserowego. Taka pokojowa bomba wodorowa
Do produkcji energii.
Ale to nie ma nic wspólnego.
Ale to nie ma nic wspólnego.
Napisano 16-09-2009 - 04:47
Zastanawiam sie ile czlonkow ma namacalne doswiadczenie.
Wyjezdzalem z Polski 6 miesiecy po wybuchu w Czarnobylu.
OBYDWIE Niemieckie kontrole graniczne sprawdzaly dokladnie moj samochod licznikiem Geigera.
Na szczescie ciagle zyje i moge o tym pisac ... dzieki klawiaturze Braila
Wyjezdzalem z Polski 6 miesiecy po wybuchu w Czarnobylu.
OBYDWIE Niemieckie kontrole graniczne sprawdzaly dokladnie moj samochod licznikiem Geigera.
Na szczescie ciagle zyje i moge o tym pisac ... dzieki klawiaturze Braila
Napisano 16-09-2009 - 09:29
Kajtek! 
Ja na szczęście nie jestem dzieckiem Czarnobyla. Za to moja siostra łykała tran za karę, że nim była.
Ja na szczęście nie jestem dzieckiem Czarnobyla. Za to moja siostra łykała tran za karę, że nim była.
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1