Programy oglądam z platformy cyfrowej "N"
Zakupiłem TV LCD Samsung LE32A330 i w instrukcji przeczytałem nst zdanie :
"oglądanie obrazu w formacie 4:3 na ekranie telewizora LCD przez długi okres czasu może powodowac pozostawanie śladów krawędzi po środku ekranu oraz po jego lewej i prawej stronie"
Jak wiadomo przynajmniej 50 % / TVN 24, AXN itp / programów ciągle nadawana jest w tym formacie. Czy koniecznie muszę rozciągac ekran ? , nie lubię takiego zniekształconego obrazu ale nie chciałbym uszkodzic TV.
Proszę o radę
Strona 1 z 1
Obraz w formacie 4:3 a LCD
Napisano 18-12-2008 - 21:49
Przerabiałem kiedyś temat.
Ja zalecam tak: nie oglądać 4:3 na szerokokątnym lcd ponieważ śmiesznie to wygląda a przede wszystkim traci się znaczną pow. telewizora co wg. mija się z celem,
dlatego: włącz w tv format 16:9, później (ważne!) w ustawieniach N'ki (ust. telewizora) na telewizor szerokokątny (nie standardowy) oraz format na powiększony.
To tyle, teraz będziesz mieć normalny (proporcjonalny) obraz oraz wykorzystaną całą pow. lcd.
Ja zalecam tak: nie oglądać 4:3 na szerokokątnym lcd ponieważ śmiesznie to wygląda a przede wszystkim traci się znaczną pow. telewizora co wg. mija się z celem,
dlatego: włącz w tv format 16:9, później (ważne!) w ustawieniach N'ki (ust. telewizora) na telewizor szerokokątny (nie standardowy) oraz format na powiększony.
To tyle, teraz będziesz mieć normalny (proporcjonalny) obraz oraz wykorzystaną całą pow. lcd.
Napisano 18-12-2008 - 23:22
jeżeli tak zrobimy to tak będziemy mieli proporcjonalny obraz , tylko że nie zobaczymy około 20 % obrazu.
Proszę tak zrobic i spróbowac oglądac TVN 24
Proszę tak zrobic i spróbowac oglądac TVN 24
Napisano 19-12-2008 - 09:09
w setup/ustawienia itd
mam ustawione :
format TV : standardowy : (chociaz mam TV panoramiczny)
zmiana formatu : bez zmian
jak dla mnie sa to najlepsze ustawienia
(sa to ustawienia dla wszystkich programow)
dla niektorych programow (w tym HD) jesli Ci przaszkadzja paski (dolny i gormy)
masz przycisk OPT i tam zmieniasz format na powiekszony
(sa to ustawienia tylko dla jednego, konkretnego programu)
mam ustawione :
format TV : standardowy : (chociaz mam TV panoramiczny)
zmiana formatu : bez zmian
jak dla mnie sa to najlepsze ustawienia
(sa to ustawienia dla wszystkich programow)
dla niektorych programow (w tym HD) jesli Ci przaszkadzja paski (dolny i gormy)
masz przycisk OPT i tam zmieniasz format na powiekszony
(sa to ustawienia tylko dla jednego, konkretnego programu)
Napisano 19-12-2008 - 09:26
Cześć starszych programów faktycznie może być "ciut" obcinana (góra i dół). Jednak coraz więcej jest programów nadawanych w nowym standardzie i wspomniane przeze mnie ustaw. są dla mnie najbardziej optymalne.
Napisano 03-01-2009 - 09:09
Użytkownik wwsagaw dnia 18-12-2008, 19:00 napisał
"oglądanie obrazu w formacie 4:3 na ekranie telewizora LCD przez długi okres czasu może powodowac pozostawanie śladów krawędzi po środku ekranu oraz po jego lewej i prawej stronie"
Po pierwsze nic takiego się nie stanie, to konsekwencja technologii LCD. Można bez obaw oglądać 3:4.
Po drugie do TV należało kupić plazmę
Pozdrawiam
Napisano 14-05-2010 - 10:02
Hmm zawsze mi się wydawało że takie problemy wystepuja raczej w plazmach (nie wiem jak teraz ale na początku były awaryjne) To znaczy chodzi mi tutaj o wypalanie się np. znaczków (logo) telewizji, ale pierwszy raz słyszę, żeby coś podobnego miało się dziać z LCD - jestem w szoku!
Napisano 14-05-2010 - 19:29
widziałem monitory kineskopowe z "wypalonymi" ramkami norton commandera, jeśli ktoś pamięta co to było 
wracając do LCD: po kilku latach oglądania WŁĄCZNIE programów w formacie 4:3 może się uwydatnić różnica w nasyceniu kolorów (nieużywane boki będę świeższe) - przy TV nie ma tak dużego problemu, natomiast trzeba uważać przy podłączeniu kompa pod duży LCD: można ustawić duże nasycenie kolorów i pozostawienie "nieruchomego" pulpitu bez wygaszacza MOŻE po JAKIMŚ czasie spowodować pogorszenie jasności niektórych pixeli
BTW: spotkałem się z informacją (niepotwierdzoną), że obraz delikatnie "pływa" - lewo, prawo, góra, dół, żeby zapobiec właśnie nadmiernej "eksploatacji" pojedynczych pixeli
prawda-li to?
wracając do LCD: po kilku latach oglądania WŁĄCZNIE programów w formacie 4:3 może się uwydatnić różnica w nasyceniu kolorów (nieużywane boki będę świeższe) - przy TV nie ma tak dużego problemu, natomiast trzeba uważać przy podłączeniu kompa pod duży LCD: można ustawić duże nasycenie kolorów i pozostawienie "nieruchomego" pulpitu bez wygaszacza MOŻE po JAKIMŚ czasie spowodować pogorszenie jasności niektórych pixeli
BTW: spotkałem się z informacją (niepotwierdzoną), że obraz delikatnie "pływa" - lewo, prawo, góra, dół, żeby zapobiec właśnie nadmiernej "eksploatacji" pojedynczych pixeli
Napisano 14-05-2010 - 19:48
Ja slyszalem ze to plazmy wypalaja ekran a LCD sa na to odorne.
Nasz LCD TV ma jakies 5 lat. 95% czasu ogladamy tylko zwezony obraz, jako ze tak jak powyzej powiedziano -rozciaganie go robi aktorki za grube
Nasz TV chodzi jakie 10-12 godz dziennie. Poki co mamy mala wypalona kropke, ktora jest biala ale zadnych ramek.
Nasz LCD TV ma jakies 5 lat. 95% czasu ogladamy tylko zwezony obraz, jako ze tak jak powyzej powiedziano -rozciaganie go robi aktorki za grube
Nasz TV chodzi jakie 10-12 godz dziennie. Poki co mamy mala wypalona kropke, ktora jest biala ale zadnych ramek.
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1