Multi Forum Dyskusyjne: Zmiana tabletek antykoncepcyjnych..... - Multi Forum Dyskusyjne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zmiana tabletek antykoncepcyjnych..... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   klaudia844 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 32
  • Rejestracja 12-05-09

Napisano 12-05-2009 - 11:43

Jest to mój pierwszy poast na forum oraz swego rodzaju prośba o radę tych wszystkich, kto się na tym zna i używa tabletek antykoncepcyjnych.
Otóż od 4 lat z powodzeniem stosuje antykoncepcję w formie tabletek. Nie mniej jednak od pewnego czasu lekarz zalecił mi zmianę dotychczasowych tabletek o nazwie Yasmin. W końcu ile można zażywać ten sam lek.....Mój ginekolog powiedział mi, że od przyszłego miesiąca przepisze mi opakowanie jakiś nowych tabletek o nazwie Sylvie. Podobno tabletki te są w sprzedaży w Polsce zaledwie od miesiąca, ale wcześniej z powodzenim stosowały je inne europejki.
Moje pytanie brzmi: Czy któraś z Was je już stosuje? Czy ktoś o nich w ogóle słyszał? Nie jestem jakaś sceptyczna, ale nie lubię testować nowych leków :) Oczywiście nie twierdzę, że pigułki Sylvie będą złe, aczkolwiek ciekawa jestem, czy mają one jakieś skutki uboczne? Z tego co wiem zawierają bardzo małą dawkę hormonów z i nie są drogie, bo coś koło 20zł kosztują - tak stwierdził lekarz.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź odnośnie tych pigułek.....
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 12-05-2009 - 15:55

Wyświetl postUżytkownik klaudia844 dnia 12-05-2009, 12:43 napisał

Otóż od 4 lat z powodzeniem stosuje antykoncepcję w formie tabletek. Nie mniej jednak od pewnego czasu lekarz zalecił mi zmianę dotychczasowych tabletek o nazwie Yasmin. W końcu ile można zażywać ten sam lek.....Mój ginekolog powiedział mi, że od przyszłego miesiąca przepisze mi opakowanie jakiś nowych tabletek o nazwie Sylvie.

Po pierwsze nie ma konkretnych przeciwwskazań by stosować tabletki dwa, cztery lata i dłużej, jeśli dobrze się je toleruje, nie odczuwa się skutków ubocznych ani nie ma ewentualnych powikłań. I jest się pod stałą kontrolą lekarza.
Dlatego coś mi tu pachnie 'umową' lekarza na wystawianie recept na te właśnie tabletki ;) Bo nie widzę wskazań do zmiany leku o i tak niewielkiej (a w tym przypadku porównywalnej) zawartości hormonów, gdy nic się nie dzieje.
No ale lekarzem nie jestem, mogę się mylić ;) niemniej podpowiada mi to moje doświadczenie ;)

Odnośnie Twojego pytania - o Sylvie słyszałam, ale nie stosowałam.
I pewnie sama wiesz, że zebranie opinii niewiele Ci da, organizm zareaguje i tak po swojemu, niezależnie od różnorodności reakcji innych kobiet na ten lek. Nie wiesz, póki sama nie spróbujesz.
I ulotkę radzę od deski do deski przeczytać, niby w każdej to samo, ale...dobrze się o tym przekonać, po przeczytaniu właśnie.:)

Użytkownik quee edytował ten post 12-05-2009 - 15:56

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   szarysza 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 19-02-06

Napisano 13-05-2009 - 10:46

quee jak coś słyszałaś to podziel się wiedzą. Ja o tych Sylvie też nic nie słyszałam ale chętnie się dowiem więcej. Jak sama piszesz nie wiadomo czy są dobre czy raczej lekarz je promuje ( choć w to trudno mi uwierzyć) z innych powodów. Cena bardzo atrakcyjna więc jesli są rzeczywiście dobre i nie będę się po nich czuć niekomfortowo to chętnie zmienię.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 13-05-2009 - 15:51

No słyszałam właśnie tyle ile zostało już powiedziane, czyli że to nowe w Polsce tabletki antykoncepcyjne i że należą do tych o mniejszej zawartości hormonów. Widziałam u swojego lekarza jakąś ulotkę czy na notesiku reklamowym, nie pamiętam, więcej się nie interesowałam. Więc wiem tyle co wy, i to, ile w necie można na ten temat z oficjalnych danych o produkcie wyczytać.
Ale przyznam, że cena nawet zachęca.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   klaudia844 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 32
  • Rejestracja 12-05-09

Napisano 14-05-2009 - 13:01

Mam właśnie przed oczyma ulotke tych tabletek i pozwole sobie część z niej napisać w moim poście, aby ewentualne forumowiczki mogły ją porównać z obecnie stosowanymi pigułami (ja już ze swoimi porównałam i rzeczywiście skład jest niemal identyczny).

Skład:
-etynyloestradiol: 20 mikrogramów i gestoden 75 mikrogramów (Sylvie 20). Sylvie 30 mają tyle samo gestodenu, ale więcej, bo 30 mikrogramów etynyloestradiolu (mam nadzieję, że nie popełniłam żadnego błędu przy pisaniu tych nazw :) ).

Co do udzielonej odpowiedzi quee, to przecież nie mój wymysł, że ginekolog przepisał mi te tabletki, ani żadne konszachty z lekarzami. Fakt faktem, że podczas 4 letniej przygody z Yasmin zdarzyły mi się dwie przykre sprawy, które według ginekologa mogły mieć swoje źródło właśnie w stosowaniu dotychczasowych tabletek - w tej jedna przykra sprawa stosunkowo niedawno. Mówię tutaj o wymiotach, które spotkały mnie na samym początku zażywania Yasmin, oraz o nadciśnieniu tętniczym, na które cierpię od niedawna. Mój lekarz ogólny podczas wywiadu zasugerował, że to może być wina tabletek anty i skierował mnie do ginekologa. Ten stwierdził, że niekoniecznie mogą być one winne za nadciśnienie, ale przepisze mi inne tabletki i zobaczymy czy to się zmieni. Tylko dlaczego testuje na mnie jakąś nowość? Czy nie powinien przepisać mi czegoś sprawdzonego?
Stąd moje pytanie do Was, czy miałyście już styczność z Sylvie. Czy ktoś ma jeszcze rozeznanie w tym temacie?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 14-05-2009 - 16:40

Wyświetl postUżytkownik klaudia844 dnia 12-05-2009, 12:43 napisał

od 4 lat z powodzeniem stosuje antykoncepcję w formie tabletek.

Wyświetl postUżytkownik klaudia844 dnia 14-05-2009, 14:01 napisał

Co do udzielonej odpowiedzi quee, to przecież nie mój wymysł, że ginekolog przepisał mi te tabletki, ani żadne konszachty z lekarzami. Fakt faktem, że podczas 4 letniej przygody z Yasmin zdarzyły mi się dwie przykre sprawy, które według ginekologa mogły mieć swoje źródło właśnie w stosowaniu dotychczasowych tabletek - w tej jedna przykra sprawa stosunkowo niedawno. Mówię tutaj o wymiotach, które spotkały mnie na samym początku zażywania Yasmin, oraz o nadciśnieniu tętniczym, na które cierpię od niedawna.
[...]
Tylko dlaczego testuje na mnie jakąś nowość? Czy nie powinien przepisać mi czegoś sprawdzonego?

Czyli nie z takim znowu powodzeniem stosujesz Yasmin, coś tam bywało już nie halo.
To po pierwsze.

Po drugie - żadne konszachty, zwyczajnie ginekolodzy mają dodatkowe korzyści z przepisywania recept na takie a nie inne hormony i za ich promowanie.
Ci nie znaczy, że zawsze wcisną każde gówno, byle tylko sprzedać.

Po trzecie - dlaczego przepisuje Ci nowość a nie coś "sprawdzonego"? A dlaczego nie? Przy antykoncepcji hormonalnej nie ma czegoś takiego jak lek sprawdzony czy nie. Zawsze, zaczynając zażywać takie czy inne tabletki, sprawdzasz je na sobie samej. Bo każda z nas reaguje inaczej.
Pamiętam, że w ulotce Harmonetu było to kiedyś bardzo dokładnie i precyzyjnie opisane, wszystkie ew. działania uboczne i aby nie traktować ich jak wyrok a jedynie statystycznie ujęte efekty, posegregowane ze względu na częstość występowania w zamkniętej grupie badanych.
Niemniej zasada pozostaje ta sama - nie wiesz póki nie zażyjesz. Jedna rzyga jak kot i tyje, druga chudnie, trzeciej libido leci na łeb na szyję, a czwarta nie zauważa, że w ogóle coś bierze.

Użytkownik quee edytował ten post 14-05-2009 - 16:43

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   szarysza 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 19-02-06

Napisano 15-05-2009 - 17:41

Quee czemu się czepiasz :D . Dziewczyna stosuje z powodzeniem bo pewnie nie zaszła w ciążę a w końcu o to chyba chodzi.
Klaudia , dzięki za info i czekam na Twoje pierwsze wrażenia po jakimś czasie stosowania :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rominek 

• ludek
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 2347
  • Rejestracja 07-05-06

Napisano 15-05-2009 - 17:57

Wyświetl postUżytkownik szarysza dnia 15-05-2009, 18:41 napisał

Quee czemu się czepiasz :D . Dziewczyna stosuje z powodzeniem bo pewnie nie zaszła w ciążę a w końcu o to chyba chodzi.

Nie tylko o to - ważne też by przy okazji stosowany antykoncept był jak najmniej uciążliwy dla organizmu.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 15-05-2009 - 22:55

Wyświetl postUżytkownik szarysza dnia 15-05-2009, 18:41 napisał

No tak, tyle że pod tym względem to wszystkie są skuteczne. :)
(o ile brane prawidłowo)
Więc właśnie o minimalizację lub całkowite wyeliminowanie tych ewentualnych skutków ubocznych chodzi.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   ishtar 

• PipPipPipPipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 1927
  • Rejestracja 03-06-03

Napisano 16-05-2009 - 08:09

U mnie hormony powodowały reakcję fotoalergiczną na słońce... Niestety, nawet po ich odstawieniu reakcja pojawia się od czasu do czasu. Dlatego warto przestudiować tę ulotkę z efektami ubocznymi i poobserwować swój organizm podczas pierwszych dwóch cykli.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   klaudia844 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 32
  • Rejestracja 12-05-09

Napisano 18-05-2009 - 18:27

Tyle, że jakby wziąść wszystkie ulotki piguł antykoncepcyjnych i je porównać to wyjdzie praktycznie to samo.
Co do quee, to nie mam pojęcia czemu mnie atakujesz?? Czy to źle, że wystawiłam temat na forum? Czy to źle, że chciałabym się dowiedzieć coś o osobach, które zażywają Sylvie? Poznać ICH ewentualne skutki uboczne? Doskonale wiem, że każdy ma inny organizm, nie mniej jednak czasami na 10 osób co biorą ten sam lek to 9 z nich ma jakieś skutki, a czasami te skutki ma tylko 1 osoba. Więc czy zrobienie dla samej siebie swego rodzaju wywiadu jest potępiane?
Nie mam 13 lat i jestem dorosłą kobietą, która mogłaby już mieć dziecko, ale tego nie chcę i stąd zażywam piguły!
Nic na to nie poradzę, że boję się czegoś nowego i niesprawdzonego.......a swoją drogą, to czy nie uważacie, że KAŻDY nowy lek prędzej czy później zostanie przepisany ludziom? Jak sięgam z 15 lat wstecz to pamiętam jeden antybiotyk, który dostawało jakieś 70-80% chorych osób i był to Biseptol, później zaczęły wchodzić coraz to nowsze antybiotyki, a dzisiaj jest ich cała masa. I one też były testowane na ludziach i kto wie, czy nie byliśmy pierwszymi osobami, które je zażywały :)
Swoją drogą oprócz burzliwej dyskusji zauważyłam, że chyba naprawdę będę jedną z pierwszych osób, która zażyje ten lek, bo temat jest już ładnych kilka dni i nikt się nie zgłosił, jako osoba która je zażywała :/
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 18-05-2009 - 18:52

Wyświetl postUżytkownik klaudia844 dnia 18-05-2009, 19:27 napisał

Tyle, że jakby wziąść wszystkie ulotki piguł antykoncepcyjnych i je porównać to wyjdzie praktycznie to samo.

Niezupełnie, o czym już pisałam.
Ale pewnie i to zostanie zignorowane.

Wyświetl postUżytkownik klaudia844 dnia 18-05-2009, 19:27 napisał

Co do quee, to nie mam pojęcia czemu mnie atakujesz??
Nie mam 13 lat i jestem dorosłą kobietą, która mogłaby już mieć dziecko, ale tego nie chcę i stąd zażywam piguły!
Nic na to nie poradzę, że boję się czegoś nowego i niesprawdzonego.......

A właśnie po tej wypowiedzi Twojej pomyślałam, że możesz mieć ze 13 lat :D

Skoro tak bardzo się boisz, to może trzeba było powiedzieć o tym lekarzowi jak receptę wypisywał. ;)
Czasem wystarczy o tym po prostu porozmawiać. Albo skonsultować z innym.

I nie ma nic złego ani w temacie, ani w Twoich pytaniach, ani obawach.
Ale może faktycznie zmień te tabletki....

Użytkownik quee edytował ten post 18-05-2009 - 18:52

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   klaudia844 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 32
  • Rejestracja 12-05-09

Napisano 20-05-2009 - 11:09

Pisząc o tych samych receptach nie miałam na myśli ich składu, bo wiadomo, że jest on różny, ale myślałam o tym co na każdej się znajduje, czyli wypisane skutki uboczne etc.
Oczywiście, że rozmawiałam o tym z lekarzem, lecz jego zdaniem tabletki te będą odpowiednie dla mnie ze względu na małą dawkę hormonów, które są w nich zawarte - poza tym nie zwykłam do kwestionowania zdania mojego ginekologa, gdyż chodzę już do niego w sumie jakieś 8-9 lat (nie pamiętam dokładnie) i nieraz dobrze mi doradził, oraz zastosował skuteczne leczenie - ufam mu po prostu!!
To, że czuje strach przed nieznanym jest wg. mnie absolutnie oczywiste i zrozumiałe, ponieważ chyba każdy normalny człowiek posiada obawy przed czymś niewypróbowanym.....

A wracając do tematu pobuszowałam również po innych forach i kurcze tam też niezbyt wiele ludzie piszą o tych tabletkach. Zaczynam być coraz bardziej przekonana, że jakieś 80% kobiet stosujących doustną antykoncepcję bierze te same tabletki, gdyż w poszukiwaniu Sylvie na innych forach natrafiłam na 3 nazwy leku, które non stop się przewijały w wypowiedziach forumowiczek ;)
Ja tam nie poddaje się i cały czas liczę, że trafi się tutaj osoba, która będzie miała coś do powiedzenia o Sylvie :)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   klaudia844 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 32
  • Rejestracja 12-05-09

Napisano 25-05-2009 - 23:43

No i mogę oficjalnie powiedzieć, że jest już musztarda po obiedzie. Dzisiaj mam za sobą ( a raczej w sobie :P ) pierwszą pigułę Sylvie. Na ewentualne skutki uboczne (o ile takie wystąpią) pewnie musiałabym zaczekać (oby nie!). Nie mniej jednak jak człowiek się przyzwyczaił do jednego to jakakolwiek zmiana przyjmowana jest z dużym dystansem. To chyba tak jak w małżeństwie - po 20 latach zapewne żona męża już nie kocha, ale nie odejdzie, bo się już do niego przyzwyczaiła :icon_lol:
Pewnie za 2-3 dni się znowu odezwę, aby zdać relacje :P No i może wkońcu będę mogła sobie pormzmawiać z kimś, kto też zażywa te pigułki :)
Ja mam cały czas nadzieje, że ktoś tutaj się jeszcze zabierze głos w tej sprawie.
Pozdrawiam
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1