Multi Forum Dyskusyjne: jak sobie radzicie z miesiaczka - Multi Forum Dyskusyjne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

jak sobie radzicie z miesiaczka Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   antonia 

• Pip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 48
  • Rejestracja 02-10-08

Napisano 15-09-2009 - 09:07

jak sobie radzicie z bolami miesiaczkowymi? co robicie zeby normalnie funkcjonowac? niektorzy miesiaczke przechodza spokojnie. ja w sumie pierwsze 2 czasem 3 dni mam bardzo ciezkie i nie wiem co najlepiej wziasc. tzn probowalam jakies przeciwbolowe ale jakos mi ulgi nie przynosza. jeszcze jak do tego dojdzie stres to juz w ogole mi brzuch skreca.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 15-09-2009 - 09:45

Dużo zależy chyba od tego, z jakich powodów ciężko przechodzisz miesiączki.
Ja np usłyszałam kiedyś od ginekologa, że z racji tyłozgięcia macicy inaczej nie będzie, póki nie urodzę dziecka.
Do tego czasu leki leki leki, czasem nie pomagają, ale choć trochę ból zmniejszają i umożliwiają jako takie funkcjonowanie.
A jeśli mam ten luksus i siedzę wtedy w domu - coś ciepłego na brzuch i spać, byle przespać najgorsze.

Prawdziwym błogosławieństwem są natomiast tabletki antykoncepcyjne, miesiączka trwa dwa dni, czasem jeden, minimum niedogodności a przede wszystkim bólu.

Pogadaj ze swoim ginekologiem, tyle tego teraz jest na rynku, w sumie to najwygodniejsza opcja, jeśli tylko możesz brać hormony. Dobrze dobrane dosłownie zmieniają życie ;) Naprawdę warto. Niebo a ziemia.
Zamiast skręcać się z bólu można normalnie funkcjonować. Dla mnie bez porównania.

Użytkownik quee edytował ten post 15-09-2009 - 09:46

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   czarencja2 

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5676
  • Rejestracja 26-06-03

Napisano 16-09-2009 - 16:04

Cytat

tzn probowalam jakies przeciwbolowe ale jakos mi ulgi nie przynosza.

Mnie czasem nie boli wcale, a czasem boli tak, że szlag mnie trafia. W tym drugim przypadku, na szczęście ból trwa tylko jeden dzień. Dostępne bez recepty leki faktycznie z różnym powodzeniem działają: u mnie np kompletnie nie sprawdza się no-spa, natomiast bardzo pomaga musująca solpadeine. Nie wiem, czy to kwestia szybszego wchłaniania, w każdym razie działa.

Odnośnie hormonów - podpisuję się pod postem quee.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   gosiaczka 

• Pip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 46
  • Rejestracja 05-11-08

Napisano 16-09-2009 - 22:36

No u mnie nospa również nie działa, ale udało mnie się znalezc lepszy specyfik - buscopan. Sprobuj sama, efekty bardzo szybko zauwazysz
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   antonia 

• Pip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 48
  • Rejestracja 02-10-08

Napisano 25-09-2009 - 08:22

no wlasnie nie wiem co dobrze jest wziasc. tzn przekonana jestem ze na pewno cos dzialajacego na skurcze a nie przeciwbolowego. bo chyba lepiej lek ktory dziala konkretnie na zadany problem a nie globalnie jak przeciwbolowe. tyle ze nospe to ja pamietam jeszcze z czasow liceum i jak dla mnie to w ogole nie miala wplywu i nie dzialala. a czy buscopan ma podobne dzialanie?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   beti-1967 

• PipPipPipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 693
  • Rejestracja 30-06-07

Napisano 02-10-2009 - 06:08

Ja wogole jestem w tych dniach nie do zycia staram funkcjonowac normalnie biore jakas tabletke od bolu i staram sie nie myslec
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   gosiaczka 

• Pip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 46
  • Rejestracja 05-11-08

Napisano 04-10-2009 - 21:22

Wyświetl postUżytkownik antonia dnia 25-09-2009, 09:22 napisał

no wlasnie nie wiem co dobrze jest wziasc. tzn przekonana jestem ze na pewno cos dzialajacego na skurcze a nie przeciwbolowego. bo chyba lepiej lek ktory dziala konkretnie na zadany problem a nie globalnie jak przeciwbolowe. tyle ze nospe to ja pamietam jeszcze z czasow liceum i jak dla mnie to w ogole nie miala wplywu i nie dzialala. a czy buscopan ma podobne dzialanie?

Buscopan dziala rozkurczająco, jest bez recepty ( więc bezpieczniejszy ). Jesli chodzi o moj organizm to jest znacznie bardziej efektywny anizeli nospa. No i w moim odczuciu szybszy
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rominek 

• ludek
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 2347
  • Rejestracja 07-05-06

Napisano 05-10-2009 - 17:51

Wyświetl postUżytkownik gosiaczka dnia 4-10-2009, 22:22 napisał

Buscopan dziala rozkurczająco, jest bez recepty ( więc bezpieczniejszy ). Jesli chodzi o moj organizm to jest znacznie bardziej efektywny anizeli nospa. No i w moim odczuciu szybszy

To, że coś jest bez recepty wacale nie oznacza, że jest bezpieczniejsze...

Cytat z doz_pl: Możliwe skutki uboczne: Wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego, rozszerzenie źrenic, światłowstręt i upośledzenie zdolności widzenia, suchość błon śluzowych, zmniejszenie wydzielania potu, zaparcia, zatrzymanie moczu, refluks żołądkowo-przełykowy, zwiększenie częstotliwości i zaburzenia rytmu serca. Podczas leczenia hioscyną nie należy prowadzić pojazdów, obsługiwać precyzyjnych urządzeń ani spożywać alkoholu. :brwi:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gosiaczka 

• Pip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 46
  • Rejestracja 05-11-08

Napisano 07-10-2009 - 22:21

Patrząc na skutki uboczne innych leków to jakby porównywać kotka do lwa.
Teraz piszą o wszystkim na wypadek procesów, a tylko tyle skutków ubocznych wskazuje, że jest dość bezpieczny :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kajuni 

• PipPipPipPipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 1068
  • Rejestracja 02-01-08

Napisano 11-10-2009 - 20:15

Wyświetl postUżytkownik beti-1967 dnia 2-10-2009, 07:08 napisał

Ja wogole jestem w tych dniach nie do zycia staram funkcjonowac normalnie biore jakas tabletke od bolu i staram sie nie myslec

i to jest najlepsza metoda :) tabletka, koreczek i wir pracy i.. czasami... tona czekoladek, czekolady, albo gorące kakao
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   antonia 

• Pip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 48
  • Rejestracja 02-10-08

Napisano 25-10-2009 - 19:33

Wyświetl postUżytkownik kajuni dnia 11-10-2009 - 20:15 napisał

Wyświetl postUżytkownik beti-1967 dnia 2-10-2009, 07:08 napisał

i to jest najlepsza metoda :) tabletka, koreczek i wir pracy i.. czasami... tona czekoladek, czekolady, albo gorące kakao

zgadzam sie ze to co jest bez recepty nie oznacza ze musi byc bezpieczne. ale jak w kazdym przypadku leku warto przeczytac ulotke. ja to czesto robie. z lekami bez recepty jest wygodnie bo sa ogolno dostepne, i nie trzeba isc do lekarza. przeciwbolowe tez sa bez recepty. ze wszystkim trzeba jednak z umiarem. teraz juz niedlugo mam miec miesiaczke i juz sie przygotowuje do kolejnego podejscia walki z bolem. sproboje tez buscopan, jak piszecie. a czekolade mam zawsze w zapasie, na poprawe humoru ;)
0

#12 Użytkownik jest zalogowany   Krzysio 

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Admin
  • Postów 4768
  • Rejestracja 03-12-01

Napisano 25-10-2009 - 20:46

a ja sobie nie radze z miesiaczka ...
musze przeczekac
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   czarencja2 

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5676
  • Rejestracja 26-06-03

Napisano 27-10-2009 - 08:08

Krzysiu, tak ciężko jest? ;) To może chociaż jakieś ziółka na uspokojenie ;)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 27-10-2009 - 17:17

Wyświetl postUżytkownik czarencja2 dnia 27-10-2009 - 08:08 napisał

To może chociaż jakieś ziółka na uspokojenie ;)

Pytanie - komu bardziej posłużą? :P
0

#15 Użytkownik jest zalogowany   Krzysio 

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Admin
  • Postów 4768
  • Rejestracja 03-12-01

Napisano 28-10-2009 - 20:20

przetestujemy, ocenimy ;)
tylko wlasnie pytanie : kto je ma wypic ? ;)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   quee 

• la oveja negra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 3397
  • Rejestracja 01-11-05

Napisano 28-10-2009 - 20:46

Wyświetl postUżytkownik Krzysio dnia 28-10-2009 - 20:20 napisał

No właśnie o to pytam, Krzysiu :D
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   czarencja2 

• PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5676
  • Rejestracja 26-06-03

Napisano 29-10-2009 - 06:38

Wyświetl postUżytkownik quee dnia 28-10-2009 - 20:46 napisał

Wyświetl postUżytkownik Krzysio dnia 28-10-2009 - 20:20 napisał

No właśnie o to pytam, Krzysiu :D

Ty, Krzysiu :P Skoro sobie nie radzisz z tą miesiączką ;)
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Stafka 

• Pip
  • Grupa Members
  • Postów 11
  • Rejestracja 12-10-09

Napisano 11-11-2009 - 17:56

Ja podobnie (jak widzę nie tylko ja :-) ) używam Buscopanu. Jest bardzo pomocny szczególnie w pierwszym dniu miesiączki. Przyjmuję dużo leków regularnie (np. na nadczynność tarczycy) i zależy mi na tym, żeby się nie faszerować za bardzo, ale też żeby nie bolało ;) Lekarz powiedział, że Buscopan podobno nie przenika do krwi i jest polecany kobietom w ciąży. Jak ciężarna może, to i ja mogę;d Wydawało mi się na początku, że będzie słabo działał, skoro jest dla kobiet w ciąży, ale jest wręcz przeciwnie. Bierzesz i ani się obejrzysz, bólu nie ma ;)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Megarra 

• PipPipPipPipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 1549
  • Rejestracja 25-07-03

Napisano 11-11-2009 - 22:53

buscopan to drozsza wersja scopolanu ;) nie uzywam bo wyladowalam po nim w szpitalu jest jeszcze wersja compositum z pyralgina:) totalny odlot
ciezkie miesiaczki po urodzeniu dziecka z tyłozgieciem nie zawsze znikaja ;)
najlepszym lekarstwem jest goracy kompres ew jakies ziołka rozkurczajace :)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   malamoni 

• PipPip
  • Grupa Forumowicz
  • Postów 123
  • Rejestracja 07-10-09

Napisano 20-11-2009 - 00:18

Miesiączka jak miesiączka......., to pikuś ,nic w porównaniu z okresem zespołu przedmiesiączkowgo.Z siekierą nie podchoć,.......... ,ha,ha,ha
Ale to szybko mija i jest coollllllllllllllllllllllllllll.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1